"Femeia este fanta care se deschide in zona vizibilului pentru a lasa
extraordinarul sa patrunda in lume."
Gabriel Liiceanu

Andreea Iager Tako, numele sinonim cu ambiţia

Andreea Iager Tako este o tânără entuziastă şi dedicată pasiunilor ei, care prin 2006 a dat startul unui festival de care Timişoara avea nevoie. Este vorba de PLAI, de diversitate, multiculturalitate şi, mai ales, de voluntariat. Pentru că aşa se desfăşoară acest festival, crescut şi îngrijit de voluntari.


Cum aţi decis să urmăriţi cariera de acum?

Sunt un exemplu atipic de carieristă: cariera mea este aceea de om care lucrează. În 2006 job-ul m-a ales pe mine. După 4 de studiu (am absolvit Facultatea de Psihologie) şi muncă voluntară în ong-uri şi organizaţii în domeniul resurselor umane, am fondat alături de prieten un festival organizat 100% din voluntari care doreşte promovarea diversităţii în toate formele ei. Festivalul se numeste PLAI. După prima editie am fost sunaţi de o companie locală de IT (eu şi amicul meu Norbert) şi ni s-a propus un job în marketing. A fost o provocare frumoasă şi antrenantă din care am învăţat enorm. După 3 ani mi-am dat demisia, alături de actualul meu sot şi vechi partener de proiecte visătoare, pentru a face un tur al lumii. La întoarcere, fără bani în cont şi planuri dedicate de carieră, după o discuţie la cafea cu o prietenă veche ce deţine o companie de servicii în domeniul resurselor umane, m-am oferit să ajut. De la ajutat la part-time la mai multe decat full-time în nici o săptămână, au mai trecut 3 ani. Aşa că nu am un nume pentru cariera mea. Ştiu că nu mi-e frică niciodată să pornesc de la zero pentru că mă dedic şi muncesc, singurele mele obiective fiind să învăţ si sa am rezultate. Cred foarte mult că trebuie să crezi în ceea ce faci, trebuie să îţi construieşti o reţea sănătoasă de oameni diverşi de la care să înveţi şi trebuie să munceşti mult. Aşa vei avea succes.


Care este cel mai frumos moment din cariera dumneavoastră?

Sunt multe momentele de care îmi aduc aminte cu drag. Cred că cele mai frumoase momente acum sunt şi cele mai frustrante. Cred că provocările mari şi situaţiile care m-au pus la încercare sunt cele care m-au făcut să avansez şi să cresc, nu numai profesional, ci şi personal. Am trecut prin momente grele, deci frumoase, atât la job-ul de zi cu zi cât şi în organizarea Festivalului PLAI, cu ONG-ul fondat alături de prieteni. De la situaţii tensionate la locul de munca, oameni blazaţi ce trebuiesc motivaţi, cultură internă ce trebuie pozitivată, până la minusuri financiare substanţiale în festival, toate m-au făcut să plâng, să mă adun şi să fac un plan de bataie pe care să-l implementez cu multă muncă. Din toate am învăţat enorm şi sunt recunoscătoare că le-am depăşit alături de colegi cu care am fost pe aceeaşi lungime de undă.

Cum reuşiţi să jonglaţi cu viaţa profesională şi cea personală?

Sunt novice în a avea o viaţă persoanală mai complexă. Alături de actualul meu soţ am fondat festivalul şi am avut şi primul job complex, de dupa terminarea făcultăţii. Suntem amandoi ambitiosi, iar munca pe care o facem trebuie sa ne defineasca, asa ca ne afundam destul de mult in ea. Suntem obişnuiţi să lucrăm împreună şi ne completam destul de bine. Suntem foarte diferiţi şi, lucrând deja de 8 ani împreună, am reuşit să păstrăm separate subiectele profesionale de cele de cuplu. La job ajungeam să ne certăm, aveam păreri total diferite de cum ar trebui să acţionam în unele privinte, însă mereu ajungeam la o cale de mijloc care, de cele mai multe ori, era şi cea mai eficientă. După orele de program nu mai discutam deloc de job. În ceea ce priveşte festivalul, de puţine ori ajungem să nu ne gândim sau nu făcem ceva pentru PLAI. Este proiectul nostru de suflet şi ne ocupă destul de mult timp. Acum avem şi un baietel de 7 luni şi cred că acum vom începe cu adevarat să "jonglam" pentru că priorităţile sunt diferite de când eram doar doi. Va trebui să vă scriu după ce împlineşte măcar trei ani, să vă spun cum mă descurc :).


Daca aţi avea puterea să schimbaţi lumea, care este primul gând care vă vine în minte?

Eu cred deja că fiecare dintre noi poate schimba lumea. Şi aici nu e vorba de gânduri măreţe sau schimbări radicale. Ci de aspectele mici din viaţa de zi cu zi. Sunt dovada vie că se poate: Festivalul PLAI - un proiect organizat 100% din voluntari, început fără un cadru legal şi fără fonduri. Cred foarte mult în puterea de acţiune individuală, în luarea de atitudine şi asumarea responsabilităţii. Acestea sunt arme pe care le avem cu toţii. Şi mi-ar plăcea mult să cred că fiecare dintre noi, atunci când identificăm ceva ce nu ne place în lumea în care trăim, încearcăm în primul rand să schimbăm în bine acel ceva. Dacă aş avea o super-putere, asta mi-aş dori pentru toată lumea.


Care sunt atuurile unei femei puternice?

Femeie sau bărbat, cu toţii avem trăsături care ne fac unici, deci importanţi în diferite roluri. Un mare atu mi se pare să te cunoşti foarte bine, să te implici în lucrurile care iţi plac şi pe care le faci bine. Determinarea, seriozitatea (asumarea responsabilităţii), sensibilitatea, implicarea totală, inteligenţa emoţională, empatia, detaşarea, sunt doar o parte dintre elementele care cred că ne fac vulnerabili şi puternici. În cazul meu, puterea adevarată este acest echilibru între mâna de fier şi suflet deschis.


Ce planuri de viitor aveţi?

Am şi nu am planuri de viitor. Ca şi cuplu suntem obişnuiţi să acţionăm, conform unora, impulsiv. Cu atât mai mult în ceea ce priveşte un proiect mai mare. Ştiu foarte sigur că voi şi vom continua să organizam Festivalul PLAI câtă vreme vom simţi că este nevoie de el, că există interes şi oamenii care se implică sunt la fel de frumoşi ca şi până acum. Ştiu sigur că voi dori mereu să călătoresc, să descopar noi ţări, noi culturi, noi locuri şi îmi doresc să fac lucrul ăsta alături de soţul şi fiul meu. Toate celelalte vor fi fie proiecte/activităţi pe care le voi face din plăcere, fie cele orientate profesional pentru a susţine financiar cele două. Ştiu că mă voi putea adapta în medii diverse, voi putea să-mi asum roluri diverse şi voi găsi elemente care să îmi placă, care sa ma stimuleze intelectual, atata timp cat voi regasi valorile mele.

Aveţi un model de viaţă?

Multe persoane m-au inspirat, mă înspiră şi contribuie colectiv la definirea mea. Cu siguranţă familia are un rol important în setarea mentala a fiecăruia dintre noi.Familia este extrem de importantă pentru mine. În cazul meu, toţi oamenii cu care interacţionez mă influenţează şi încerc să învăţ câte ceva de la fiecare. Sunt foarte conştientă că experienţele de viaţa pe care le trăim ne învaţă atât de multe si sunt la fel de unice ca şi noi. De aceea îmi place să interacţionez cu oameni cât mai diferiţi, diferiţi de mine şi de cercul meu de prieteni, şi am avut norocul să trec printr-o grămadă de experienţe foarte diverse până acum, care mi-au oferit ocazia să fac asta. De la călătoriile alături de părinţii mei, când eram mică, la participarea într-o trupă de teatru pentru copii, la reprezentarea României la Parlamentul Mondial al Tinerilor, la un an de şcoala în Statele Unite, multă muncă de voluntariat în tot felul de organizaţii, dezvoltarea PLAI, călătorie în jurul lumii, toate şi multe altele mi-au oferit ocazia să devin cine sunt astăzi şi mă fac să fiu cu atât mai curioasă de cine pot să devin.


Ce sfaturi aveţi pentru doamnele sau domnisoarele care doresc să vă urmeze cariera
?

Cariera mea cred că este mult prea atipică pentru a fi urmată.Însă doresc tuturor să experimenteze cât mai mult pentru că îşi descoperă talentele şi limitările, să cunoasca cât mai mulţi oameni pentru că aşa învaţă şi cum să dar şi cum să nu facă, iar un networking bun este cheia multor reuşite în zilele noastre. Sfătuiesc pe toată lumea să călătorească cât mai mult. În cazul meu e una din activităţile care mă încarcă şi îmi oferă foarte multe satisfacţii. Iar întoarcerea acasă e mereu mai dulce. Şi nu în ultimul rând, să viseze şi să acţioneze. Nu e niciodată suficient să îţi doreşti ceva, dacă nu lucrezi enorm pentru el. Nu e niciodată sufiecient să lucrezi mult ca să fii fericit, ci trebuie să faci ceva ce îţi place şi te defineşte. Dacă ideea e bună, vei găsi resurse să o faci să se întâmple, chiar dacă cu multă muncă. Dacă nu reuşeşti, nu contează. Ceea ce ai învăţat prin proces în sine este mult mai valoros. Trebuie să continui până găsesti formula care funcţionează pentru tine.


Care sunt hobby-urile dumneavoastră?

Cred că cel mai mult imi place să călătoresc. Îmi place să descopar, să experimentez, să simt. Încerc să creez experiente care să îmbine cât mai multe din elementele care îmi plac pentru că ştiu că voi învăţa din ele. Îmi place să gătesc, să citesc, să ascult muzică, să ies în natură, să fotografiez, să fiu cu cei dragi mie. Sunt lucruri care îmi plac - nu ştiu dacă le-aş denumi hobby-uri pentru că nu le-am dus până la rangul acela de specializare. În fiecare zi pot descoperi lucruri noi care să îmi placă să le fac şi pot renunta la altele mai vechi. La fel de bine îmi place să stau acasă, cu soţul, băietelul nostru şi câinele nostru, toţi în aceeaşi cameră, aparent, nefacând nimic :).


« Înapoi la interviuri