"Femeia este fanta care se deschide in zona vizibilului pentru a lasa
extraordinarul sa patrunda in lume."
Gabriel Liiceanu

Jurnalista Amalia Matei

Nu e timişoreancă născută în oraşul de pe Bega, dar simte Timişoara cu tot sufletul. A fost omul din spatele campaniei “Verde pentru biciclete”, care urmăreşte construirea de piste speciale pentru biciclişti şi a făcut posibilă strângerea de fonduri pentru spitalul de copii Louis Turcanu din Timişoara, printr-o campanie care a sensibilizat atât autorităţile locale şi naţionale, cât şi locuitorii oraşului care au devenit solidari cu cauza în care s-a implicat, toate aceste acţiuni fiind făcute din postura de şef al departamentului de comunicare al campaniilor.
O româncă cu mult farmec, o femeie a cărei carieră se desfaşoară în jurul construirii de fapte bune şi a familiei lângă care se simte cu adevărat împlinită.

Cum aţi decis să urmariţi cariera de acum?

Se spune că destinul te duce acolo unde trebuie să ajungi. În liceu, nici măcar nu mi-ar fi trecut prin cap că aş putea ajunge să lucrez în media sau în comunicare. Aş fi spus că pot să fac orice în afară de cele două. Într-un context neaşteptat am ajuns să urmez cursuri de jurnalism şi să particip la un concurs de reporter tv. Aşa a început drumul meu acum 19 ani : la început ca o joacă, apoi ca o provocare şi astăzi cred ca pot spune că este un mod de viaţă pentru că nu mă văd făcând altceva.
 
 

Care este cel mai frumos moment din cariera dumneavoastra?

E foarte greu să aleg un singur moment ...au fost sute, mii. Frumuseţea în meseria de jurnalist este că întâlneşti în fiecare zi oameni noi, oameni deosebiţi, oameni care te îmbogăţesc spiritual, oameni care pur şi simplu îţi marchează viaţa. Aş putea să povestesc zeci de întâmplări, întâlniri, momente memorabile, discuţii, absolut toate cu farmec, conţinut, diversitate, etc. Şi totuşi...întâlnirea cu Brian May de la Queen este cel mai frumos moment al vieţii mele jurnalistice de până acum. Am fost şi sunt un mare fan Queen şi Freddie Mercury. În 1997, în rondoul de tradafiri din faţa salonului oficial al Aeroportului Internaţional Timişoara, am realizat un interviu cu Brian May. A fost magic.

 

Cum reusiti sa jonglati cu viata profesionala si cea personala?

Cu talent :). Am o familie minunată şi mulţumesc în fiecare zi divinităţii pentru asta. Eu, soţul meu, Sile şi George, fiul nostru de 10 ani, suntem o echipă. Am reuşit să găsim o formulă prin care ne sincronizăm programul. Comunicăm permanent, folosim eficient timpul petrecut împreună şi avem momentele noastre speciale când telefoanele sunt pe silent. Calm, înţelegere, armonie, acestea sunt elementele care fac legătura între viaţa profesională şi cea personală.
 
 

Daca ati avea puterea sa schimbati lumea, care este primul gand care va vine in minte?

“Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” zice Mahatma Gandhi. Mi se pare un exces de megalomanie şi doar să mă gândesc la faptul că aş putea să încerc să schimb lumea, ca să nu mai vorbim de o intenţie de acest fel. Lumea poate să rămână aşa cum este, noi trebuie să ne schimbăm cred eu. Să fim mai toleranţi, mai buni, mai darnici.

 

Care sunt atuurile unei femei puternice?

Nu ştiu. Habar nu am ce să răspund. Sincer.
 
 

Ce planuri de viitor aveti?

Cu paşi mici pe drumul deja cunoscut. Să duc la bun sfârşit toate proiectele, cu bine, să încep altele noi, care să-mi placă şi să mă motiveze, cam aşa sună planul.
Aveti un model de viata? Ce sfaturi aveti pentru doamnele sau domnisoarele care doresc sa va urmeze cariera?
Privesc cu respect foarte multe personalităţi feminine din cultură, media, politică, însă nu am un model. Ştiu doar că pe tot parcursul meu profesional m-au condus două principii : consecvenţa şi seriozitatea. Cred că e important ca în orice alegi să urmezi, să le respecţi pe cele două, cel puţin.
 
 

Care sunt hobby-urile dumneavoastra?

Din când în când, mă joc şi confecţionez obiecte handmade.


« Înapoi la interviuri