"Femeia este fanta care se deschide in zona vizibilului pentru a lasa
extraordinarul sa patrunda in lume."
Gabriel Liiceanu

Profesoara Adela Rogojinaru

Doctor în filologie, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și Director al departamentului de Științe ale Comunicării, doamnă profesoară Adela Rogojinaru își pune experiență de peste 25 de ani în slujbă studenților săi și a întregii comunități de practicieni de relații publice.
Mai mult decât atât, ea este director executiv în Board-ul EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association), membru al ICĂ (Internațional Communication Association) și al IAMCR (Internațional Association for Media and Communication Research). Pe plan local, din postură de membru în Juriul de Onoare al ARRP (Asociația Română a Profesioniștilor în Relații Publice) și prin susținerea pe care o oferă studenților săi (prin cursuri, oportunități de specializare, cărți de specialitate publicate), doamnă profesoară reușește să crească în mod real calitatea practicii relațiilor publice în România.
Adela Rogojianu este una dintre cele mai puternice promotoare a domeniului relațiilor publice din România.

Cum aţi decis să urmariţi cariera de acum?

Am avut o carieră sinuoasă, cu multe reorientări profesionale, pentru că mi-am dorit întotdeauna să urmez tendințele și ocaziile de imediată actualitate. Am fost, în ordine cronologică, profesor de limbă și literatură română, cercetător în științele educației, expert în politici educaționale, lector și apoi conferențiar universitar în cadrul Facultății de Litere a Universității din București. Aici ocup, în prezent, funcția de director al Departamentului de Științe ale Comunicării. Ocupația de profesor m-a atras dintotdeauna, îmi face plăcere să predau și prețuiesc foarte mult interacțiunea cu studenții mei. În ce privește domeniul relațiilor publice, acesta m-a atras prin noutate, m-a fascinat muncă de pionierat și deschiderile științifice oferite de această disciplină nouă, care s-a dezvoltat progresiv în ultimii 20 de ani în mediul academic din România.

Care este cel mai frumos moment din cariera dumneavoastră?

Sunt două momente, dar asociate cu același eveniment de natură personală de anul trecut. În contextul diagnosticării mele cu o boală cronică, colegii mei din departament, că și conducerile Facultăţtii și Universității mele au demarat o campanie umanitara. Mesajele de apreciere primite din partea studenților și colaboratorilor mei m-au marcat profund și m-au redefinit din punct de vedere moral și profesional. În același context, gestul de recunoaștere internațională realizat prin acordarea celui de-al doilea mandat de Director Executiv al Asociației Europene de Educație și Cercetare în Relații Publice (EUPRERA) mi-a reconfirmat locul în comunitatea specialiștilor din domeniul meu științific.

Cum reuşiţi să jonglaţi cu viaţa profesională şi cea personală?

Cu greu, mărturisesc că am favorizat întotdeauna carieră profesională în raport cu obiectivele de viață personală. Am avut însă norocul unui partener de viață care m-a ajutat cu discreție să adaug și activități de timp liber în programul meu săptămânal (ori de câe ori a fost posibil) și să acord atenție concediilor de odihnă. Neavând copii, lucrurile s-au simplificat de la șine și în privință obligațiilor familiale.

Dacă aţi avea puterea să schimbaţi lumea, care este primul gând care vă vine în minte?

Sunt o persoană anti-conflictuală, mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume bogată în știință, în artă, și în tot ce exprimă cunoașterea în general, dar armonioasă și echilibrată din punct de vedere emoțional. Nu îmi imaginez o lume paradisiaca, dar aș schimbă lumea pe căi diplomatice, dacă mi-ar stă în putere.

Care sunt atuurile unei femei puternice?

Încrederea în sine, în primul rând. Eu nu mă compar cu nimeni pentru a realiză ceea ce sunt, prefer să am ținte personale pe care să le urmăresc consecvent, dar fără ambiții deșănțate. Aș adaugă farmecul personal, că și abilitatea de a-i influența pe ceilalți într-un mod subtil și prietenos

Ce planuri de viitor aveţi?

Voi continua să-mi dezvolt cariera actuală, să-mi perfecţionez pregătirea ştiinţifică, să public mai mult, şi să-mi ajut studenţii şi colegii mai tineri în devenirea lor profesională.


Aveţi un model de viaţă?

Am admirat-o pe mama mea, din foarte multe puncte de vedere. Dar nu pot invoca un model pe care l-aş urma întocmai.

Ce sfaturi aveti pentru doamnele sau domnisoarele care doresc sa va urmeze cariera?

Le încurajez din toată inimă, reamintindu-le totuși că profesoratul este o vocație și presupune multă dăruire. În plus, o femeie cu responsabilități de management trebuie să mențină dreaptă masură în modul an care ia decizii și se implică în viață publică. Detest femeile care fac compromisuri rușinoase pentru a putea parveni în societate.

Care sunt hobby-urile dumneavoastră?

Multe dintre activitățile cu care mă ocup zilnic sunt deja hobbyurile mele, cu excepția sarcinilor birocratice penibile. Dar îmi plac cu deosebire calatorille, filmele vechi și literatură. Aș cultivă flori dacă aș avea o gradină, aș încerca să pictez dacă aș avea răgaz și mi-aș reluă lecțiile de muzică (un domeniu în care am fost instruită în copilărie, dar pe care l-am abandonat). Le păstrez că visuri realizabile în vremuri mai liniștite.


« Înapoi la interviuri