"Să fii veşnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani. Înseamnă să fii optimist, să te simţi bine, să ai un ideal în viaţă pentru care să lupţi şi să-l cucereşti!"  Ana Aslan

 • Cecilia Cutescu-Storck
 • Ştefania Mărăcineanu
 • Hariclea Darclée
 • Ana Ipătescu
 • Aurora Gruescu
 • Sofia Ionescu
 • Sarmiza Bîlcescu-Alimănişteanu
 • Ana Aslan
 • Regina Maria
 • Elisabeta Rizea
 • Irina Buruiana
 • Elisa Leonida Zamfirescu

Trecut cu Farmec

De-a lungul istoriei, au existat românce care şi-au pus farmecul în slujba ţării şi ne-au făcut mândri. Aici e locul în care prezentul se întâlneşte cu trecutul şi îi acordă respectul care i se cuvine. Periodic, aici vor apărea romance cu farmec din trecut, românce care au scris istoria ţării. Dacă ai şi tu o propunere, trimite-ne o sugestie!

Adaugă o personalitate
Elisabeta Rizea (1912-2003)

Este unul dintre cele mai impresionante simboluri ale rezistenţei anticomuniste în România. Nepoată a fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuţa, ucis de comunişti în ziua alegerilor falsificate din 1946, Elisabeta Rizea s-a implicat alături de soţul ei în mişcarea de rezistenţă.

Au sprijinit împreună înfiinţarea Grupului de la Nucşoara, condus de Toma Arnăuţoiu, şi i-au ajutat pe partizani cu alimente şi îmbrăcăminte. În cei 12 ani de temniţă grea nu le-a spus nimic anchetatorilor. "Trei zile dacă mai trăiesc, da' vreau să ştiu că s-a limpezit lumea", spunea Elisabeta Rizea.
Ana Ipătescu (1805 - 1875)

Ana Ipătescu, născută în Bucureşti, într-o familie din burghezia vremii, a fost o eroină a revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească. Datorită soţului ei, funcționar la Departamentul Vistieriilor, a participat la întâlniri ale societăţii secrete „Frăţia‟, unde i-a cunoscut pe câţiva dintre conducătorii care vor intra în guvernul revoluţionar după izbucnirea revoluţiei la 9 iunie 1848.

A participat direct, în fruntea mulţimii prorevoluţionare bucureştene, la eliberarea guvernului revoluţionar, arestat la 19 iunie 1848, în urma unui complot contrarevoluţionar.
Cecilia Cutescu-Storck (1879 - 1969)

Cecilia Cutescu-Storck a fost o pictoriţă română cu o puternică influenţă în viaţa culturală din perioada interbelică. Decoraţiunile murale din propria casă au dovedit talentul Ceciliei Cutescu-Storck şi i-au asigurat mai multe comenzi importante. Prima a fost pictura „Agricultura, Industria şi Comerțul‟ (1916), aflată în holul de onoare al Băncii Marmorosch-Blank, clădire situată pe strada Doamnei şi proiectată de arhitectul Petre Antonescu.
Aurora Gruescu (1914 - 2005)

Aurora Gruescu a fost prima femeie inginer silvicultor din lume şi prima româncă intrată în Guinness Book.

A practicat meseria din 1938 pana în 1973, când s-a pensionat. Şi-a legat numele de primul plan de împădurire naţională, fixat la suprafaţa de 100.000 de hectare, a condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens mai multe articole în „Revista Pădurilor”.